מומחה ברפואת אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר

סרטן הלשון

כל מה שצריך לדעת על סרטן לשון

סרטן הלשון שייך למשפחת גידולי הראש צוואר והוא סוג הסרטן השכיח ביותר בחלל הפה והלוע. גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הלשון כוללים עישון טבק, שתייה מופרזת של אלכוהול ונשאות של נגיף הפפילומה האנושי (HPV). התסמינים כוללים בין היתר קושי בבליעה, שינויים בגוון הקול ובליטה וכאבים באזור הלשון. הלשון הינה איבר גדול ובסיסה נמצא עמוק ממה שנראה כלפי חוץ, ולכן סרטן הלשון עשוי להופיע במיקומים שונים כמו בחלל הפה, בבסיס הלשון ובגרון. הטיפול בגידול סרטני בלשון כולל בדרך כלל ניתוח כירורגי להסרת הסרטן, כמו כן לעיתים גם כימותרפיה, הקרנות וטיפול תרופתי ממוקד בהתאם לקצב התקדמות המחלה והמאפיינים של הגידול. הטיפול בסוגי סרטן מתקדמים בלשון עלול להשפיע על פעולות כמו דיבור ואכילה, מה שמצריך תקופה של התאמות לשינויים החדשים ושיקום.

גידולי ראש צוואר- סרטן הלשון
גידולי ראש צוואר- סרטן הלשון

מה הם התסמינים של סרטן הלשון?

התסמינים הראשונים לסרטן הלשון דומים מאוד לתסמינים של סרטן הפה והעיקרי שבהם הוא בליטה או כאב בצד הלשון שלא נעלמים לאחר מספר ימים. צבעה של הבליטה עשויה להיות ורוד-אדום והיא עלולה לדמם כתוצאה ממגע בה או נשיכה שלה. תסמינים אפשריים נוספים כוללים נפיחות של בלוטות לימפה (עשויים להרגיש כמו גושים בצוואר), ירידה פתאומית וחדה במשקל, כאב בחלל הפה סביב הלשון, צרידות ושינויים בגוון הקול, קושי בבליעה ונימול או היעדר תחושה בחלקים מסוימים של הלשון.

מה הם הגורמים לסרטן הלשון ומה הם גורמי הסיכון?

סרטן היא מחלה המושפעת מגורמים רבים והתפתחות המחלה משתנה בין חולים שונים. מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוגי סרטן שונים ובניהם סרטן הפה. גם לעיסת טבק ושתיית אלכוהול מעלים את הסיכון לחלות. גורם סיכון משמעותי נוסף הוא נשאות של נגיף הפפילומה האנושי (HPV), נגיף המועבר בעת קיום יחסי מין והדבקה יכולה להתרחש דרך חלל הפה בקיום של יחסי מין אוראליים. בשעה שאנשים רבים מחלימים לחלוטין מההדבקה בנגיף, אנשים רבים נותרים נשאים. במקרה של נשאות, ובמידה וההדבקה היא באחד מהזנים מחוללי הסרטן של הווירוס, תיתכן התפתחות הדרגתית (לאורך שנים רבות בדרך כלל) של סוגי סרטן רבים של הלוע, ביניהם סרטן בסיס הלשון. למעשה, כ-70% מסרטני הלוע מקושרים לנשאות של נגיף הפפילומה. כיום, קיים חיסון כנגד מספר זנים של הנגיף, חלקם גורמים בין היתר לסרטן הלשון. ההמלצה היא חיסון כנגד נגיף הפפילומה החל מגיל 11 ועד לגיל 26 במידה ולא בוצע חיסון עד אז. החיסון אינו מונע את היווצרות התהליך הסרטני אלא את ההדבקה הראשונית בנגיף, לכן יש חשיבות בהתחסנות כבר בגיל צעיר שכן חלקים גדולים באוכלוסייה מודבקים בנגיף והסיכוי להדבקה גבוה.

כיצד מאבחנים את סרטן הלשון?

הרופא המטפל יבצע בדיקה של חלל הפה וינסה למצוא נגעים סרטניים. הוא עשוי להפנות לבדיקה באמצעי דימות שונים כמו צילום רנטגן, CT או PET על מנת לקבל אבחנה מדויקת יותר. על מנת להגיע לאבחנה ייתכן והרופא יישלח למעבדה דגימה של הנגע לבדיקה (ביופסיה). במידה והנגע הסרטני נמצא עמוק יותר בגרון, ישתמש הרופא באנדוסקופ – צינור שבקצהו מצלמה מזערית הנותנת תמונה מאזורים בחלל הפה והגרון שאינם ניתנים לבחינה בבדיקה פשוטה.

מהו הטיפול בסרטן הלשון?

בחירת הטיפול המתאים מושפעת מגודלו של הגידול והתאים המרכיבים אותו. בדומה לגידולים בחלל הפה נוספים, פעמים רבות הסרה כירורגית של הלשון כולה או חלק מהלשון היא האופציה הטיפולית היעילה ביותר. היקף הניתוח תלוי בגודל הגידול ומיקומו- כאשר לצורך הסרה של גידולים מסוימים יידרש הרופא המנתח להסיר חלק מהלסת או פיסה מהלשון. לאחר ההסרה, יבצע הרופא ביופסיה של האזור ובדיקה של בלוטות הלימפה הסמוכות. טיפולי המשך יכולים לכלול שחזור של מבנים שונים בחלל הפה על מנת לצמצם את הפגיעה ביכולת לדבר ולאכול. במידה והנגע הסרטני נמצא בחלקה האחורי של הלשון, בעומק הלוע, ייתכן וייעשה שימוש בהקרנות ובטיפול כימותרפי. בנוסף, ייתכן ויותאם טיפול אישי בהתאם לתאים המרכיבים את הגידול והמאפיינים שלהם ויעשה שימוש בתרופות המכוונות למנגנון ספציפי בו הסרטן נעזר על מנת לגדול.
סיכויי ההחלמה מסרטן הלשון משתנים בהתאם להתפשטות הגידול. סיכויי ההישרדות (בטווח של חמש שנים) מסרטן אשר לא התפשט מעבר ללשון מגיעים ל-78% בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה, בעוד שסיכויי ההחלמה מסרטן ששלח גרורות עומדים על כ-36% בלבד. לכן, אבחון וטיפול מוקדמים הם קריטיים ועשויים להציל חיים. מיקום הופעת גידול סרטני בלשון משפיע על סיכויי ההחלמה ממנו, שכן ניתן לראות בקלות סרטן לשון המופיע בחלל הפה ובכך לגלות ולטפל בו בשלב מוקדם של המחלה.

האם ניתן למנוע את סרטן הלשון?

למעט החיסון כנגד נגיף הפפילומה, ניתן לנקוט בפעולות נוספות על מנת לצמצם את הסיכוי לחלות בסרטן הלשון, כמו שימוש תדיר בקונדום במהלך קיום יחסי מין אשר מצמצם את הסיכון להדבקה בנגיף הפפילומה והימנעות מצריכת טבק ואלכוהול.

 

 

גלילה לראש העמוד