מומחה ברפואת אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר

אולטרסאונד בלוטת התריס

מהו אולטרסאונד בלוטת התריס?

אולטרסאונד בלוטת התריס – בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לבדוק את תקינות מבנה בלוטת התריס.
מדובר בהליך בטוח וללא כאבים המשתמש בגלי קול לבחינת גושים בצוואר. בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס משמשת אותנו לאבחון מגוון של מצבים רפואיים של בלוטת התריס, כגון קשריות בבלוטת התריס, גושים שפירים, גידולים סרטניים ועוד.

מתי נשתמש בבדיקה זו?

בדיקת אולטרסאונד צוואר לבלוטת התריס מתבקשת במצבים בהם נצפתה או הורגשה בליטה / גוש במורד הצוואר. לעיתים כאשר נראו ממצאים בבדיקות הדמיה אחרות כגון CT MRI וכו.
לפעמים לא ניתן לקבוע על פי בדיקת אולטרסאונד בלבד בצורה חד משמעית, האם גוש שנצפה הוא שפיר או סרטני.
אם יש חשד לממאירות, במראה הממצאים המתקבלים בבדיקת האולטרסאונד, נערוך בדיקה של ביופסיה במחט (FNA) של הממצא בבלוטת התריס או של הרקמות הסמוכות על מנת לנסות לקבל אבחנה ברורה יותר.

איך נערכת ההדמיה?

בדיקת אולטרסאונד (נקראת גם sonography) משתמשת בגלי קול בתדירות גבוהה כדי לייצר תמונות של החלק הפנימי של האיבר אותו אנו רוצים לבדוק. גלי הקול משתקפים ממבני הגוף הפנימיים, בעוצמות ובמהירויות שונות, בהתאם לאופי המבנים האלה. מידע זה נאסף על ידי מחשב להפקת תמונות האולטרסאונד, המופיעות על מסך.
האולטרסאונד מייצר תמונות נעות בזמן אמת, כך שרופא מומחה יכול לראות את המצב הנוכחי וכן תנועת איברים וזרימת דם.
אנשים רבים מכירים את האולטרסאונד מהשימוש בו במהלך ההריון. אך הדמיית אולטרסאונד הפכה תכופה יותר גם בתחומים רבים אחרים של הרפואה, כולל באבחון מחלות של בלוטת התריס.

ד"ר משה יהודה- אולטרסאונד בלוטת התריס
ד"ר משה יהודה- אולטרסאונד בלוטת התריס

סיכונים והתוויות נגד

מתמרי אולטרסאונד אינם משתמשים בקרינה לפיכך אולטרסאונד בלוטת התריס הינה בדיקה בטוחה ואינה גורמת לסיבוכים ידועים. גלי הקול המשמשים ליצירת תמונת האולטרסאונד אינם גורמים לתופעות לוואי ידועות. למעשה, אחד היתרונות של אולטרסאונד על פני כמה טכניקות הדמיה אחרות הוא בטיחות הבדיקה.

לפני הבדיקה

אולטרסאונד בלוטת התריס מתבצע לאחר הערכה רפואית, כולל היסטוריה רפואית ובדיקה קלינית. הרופא קודם כל יצטרך לוודא כי בדיקה זו עשויה להיות מועילה במצבך הספציפי.
לרוב ההליך אינו מלווה כאבים ואורך מספר דקות בלבד. אין צורך בהרדמה, כך שניתן ליסוע הביתה או לחזור לעבודה מיד לאחר ההליך.

איפה נערכת הבדיקה?

בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס יכולה להתבצע בבית חולים, במכון לאולטרסאונד או במרפאות פרטיות אצל רופאים המומחים לבצע בדיקה זו. ניתן לערוך את הבדיקה גם ליד מיטתו של המטופל.
אולטרסאונד בלוטת התריס לרוב מתבצע כאשר האדם שוכב, אך גם בישיבה. הסנטר מוטה לאחור כדי לאפשר להאריך את החלק הקדמי של הצוואר.
בתחילה, מניחים שכבה דקה של ג'ל על העור בחלק הקדמי של הגרון. יתכן שתהיה תחושת קור קלה או חוסר נוחות מסויימת.
הבדיקה אורכת מספר דקות כאשר הצוואר תקין, ומתמשכת יותר כאשר נדרש לאפיין ממצאים .
האם יש צורך בהכנה מוקדמת?
בדיקת אולטרסאונד בלוטת התריס אינה דורשת הכנה מצד המטופל. ניתן להמשיך ולקחת את התרופות הרגילות, לאכול ולשתות כרגיל.
אם הבגדים לא מסתירים את הצוואר, אין צורך אפילו להסיר את החולצה. יש להסיר כל דבר שעלול לחסום את הגישה לצוואר, כמו שרשרת.

כיצד אולטרסאונד בלוטת התריס יכול לעזור באבחון?

בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס מהווה כיום נדבך קריטי בהערכת הממצאים, גידולים ממאירים וממצאים שפירים של הבלוטה. למעשה כיום הנתונים המתקבלים מהבדיקה מאפילים בחשיבותם לרוב על ממצאים שיכול הרופא למשש, ונותנים מידע שעל פיו ממשיכים בבירור או בטפול. בנוסף, מאפשר השימוש במכשיר לרופא לכוון מחט ולדגום את הממצא, או לטפל בו בטכנולוגיית ה RFA.

מעקב לאחר אולטרסאונד בלוטת התריס

המשך המעקב תלוי בממצאים שראה הרופא בבדיקת האולטרסאונד.
לדוגמא: במקרים בהם התגלו קשריות בבלוטת התריס , צריך הרופא להחליט האם יש צורך בניקור לצורך ציטולוגיה באמצעות ביופסיה במחט. במידה ויש סיבה לכך, אז יוכל הרופא גם בהנחיית האולטרסאונד לדייק בהכוונת מחט לתוך הממצא. אפשרות נוספת הינה הכוונת מחט אשר מבצעת אבלציה של הממצא באמצעות גלי רדיו (RFA).
(במקרים בהם התגלה גוש חשוד, נערוך גם ביופסיה במחט (FNA).
ייתכן שלא תזדקקו לבדיקה נוספת או לטיפול נוסף אם האולטרסאונד לא מראה ממצאים חשודים .אם בדיקת האולטרסאונד אכן מגלה חריגות, כגון ציסטה, גוש או גידול, לרוב נמליץ על ניתוח בלוטת התריס או טיפול אחר לכל מצב שפיר או סרטני.

 

במרפאתו של ד"ר משה יהודה קיים מכשיר אולטרסאונד לבדיקה של בלוטת התריס.
המרפאה איננה מכון אולטרסאונד. יחד עם זאת, מכשיר האולטרסאונד משמש את ד"ר משה יהודה להשלמת הבדיקה ומתן אבחנה מדוייקת בזמן הביקור.
בתום הבדיקה יינתן סיכום הביקור ובו יתוארו הממצאים הסונוגרפיים, וייעוץ כוללני ( הלוקח בחשבון גם את ממצאי הסונר, וגם שאר הפרטים הקליניים ) להמשך טיפול.

גלילה לראש העמוד